Nagyvilág

Egy texasi bíró keresztbe tett Obamának

obama (obama)
obama (obama)

Felfüggeszttette Barack Obama amerikai elnök bevándorlásügyi rendeleteinek végrehajtását egy texasi szövetségi bíró, így a konzervatívok végérvényesen elkaszálhatják azokat.

Andrew Hanen bíró Obamának azokat a rendelkezéseit függeszttette fel, amelyek 5 millió illegális bevándorlót menthetnének meg a kitoloncolástól. (Becslések szerint az Egyesült Államokban 11 milliónyi törvényes iratokkal nem rendelkező külföldi él.)

Obama boríthatja a kétpárti együttműködéseket

A bírói végzést, amely érdemben nem tárgyalta a “gyakorlatilag visszafordíthatatlan” elnöki rendeletek tartalmát, hanem azokkal szemben a bevezetésük rövid határideje miatt emelt eljárásügyi kifogást, az amerikai igazságügyi minisztérium meg fogja fellebbezni. A tárca szerint a döntés “helytelenül megakadályozza” az elnök “jogszerű és józan politikájának” érvénybe lépését.

Az elnök novemberben bocsátotta ki a bevándorlással kapcsolatos rendeleteit, arra hivatkozva, hogy a kérdésben a kongresszusi republikánusokkal nem lehetett dűlőre jutni. Az ellenzéki párt vezetői ezzel kapcsolatban azt hangoztatták, hogy Obama egyoldalú döntése nyomán a jövőbeni kétpárti együttműködés is kérdésessé válik.

Már szerdán hatályba lépett volna

Barack Obama egyik rendelete, amely az Egyesült Államokba a szüleik által bevitt fiatal bevándorlókat védte volna meg a kitoloncolástól, szerdán lépett volna hatályba. Egy másik, amely amerikai állampolgárok szüleit, valamit az évek óta az országban élőket oltalmazta volna meg, május 19-től lett volna érvényes.

12 liberális többségű állam, valamint egy 20 amerikai nagyváros rendőrfőnökeiből és seriffjeiből álló szövetség tagjai a rendeleteket támogató indítványt nyújtottak be korábban Hanenhez. Érvelésük szerint Obama döntései az államok és a köz érdekeit szolgálják, erősítik a közbiztonságot, valamint a bevándorlók és a hatóságok közötti együttműködést az egyes személyek státusával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik