Nagyvilág

Válaszlépéseket ígér Oroszország a szankciókra

kreml óra (kreml óra)
kreml óra (kreml óra)

Képtelenek és ellentmondanak a józan észnek a hétfőn érvénybe lépett újabb büntetőintézkedések – közölte az orosz külügy.

„Úgy tűnik, hogy Brüsszelben és az EU-tagállamok fővárosaiban a szankciós mechanizmus vagy végleg kicsúszott már az ellenőrzés alól vagy az uniós döntéshozók összetévesztik vágyaikat a valósággal, és arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy Oroszország az EU-szankciók hatására engedékenyebbé válik” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében, mely arra is kitér, hogy az intézkedések nem segítik elő az ukrajnai konfliktus megállapodását.

Az orosz alsóház elnöke, Szergej Zseleznyak elmondta: az EU a lista kibővítéséről még a Mariupol elleni, sok civil halálát okozó támadássorozat után, a minszki tárgyalások előtt döntött, a hatálybalépést viszont elhalasztották. Ez szerinte az európai politika tehetetlenségéről és rugalmatlanságáról tesz tanúbizonyságot, ami „nagyban hozzájárult az ukrajnai államcsínnyel kezdődő, majd polgárháborúvá fajuló konfliktus elmérgesedéséhez” – fogalmazott.

Zseleznyak ugyanakkor hangsúlyozta: az elzárkózás helyett most mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy végrehajtsák a múlt csütörtökön aláírt tűzszüneti megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik