Nagyvilág

Hiába a tűzszünet, lövik egymást a szakadárok és az ukránok

Debalceve (debalceve, ukrajna, )
Debalceve (debalceve, ukrajna, )

Harckocsik ágyúival lövik az orosz szakadárok az ukrán katonák állásait a Donyeck megyei Debalceve térségében. A támadásokra tüzérségi csapásokkal válaszolnak az ukrán egységek.

“Álláspontunk egyértelmű. A katonáink ott maradnak, ahol eddig voltak. A támadásokra a tüzérségünk válaszol. Ha a szakadárok támadnak, akkor erre válaszolunk” – szögezte le Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője. 

Debalceve a szeparatisták fő bázisainak számító két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között félúton, a szakadárok által megszállt területbe beékelődve fekszik. A várost múlt nyáron foglalták vissza az ukrán erők. Azóta szakadárok hasztalan lőtték, a vasárnap életbe léptetett tűzszünetig nem sikerült a területet újra elfoglalniuk. Kijevben továbbra is cáfolják – és helyszíni beszámolók is ezt erősítik meg -, hogy Debalcevénél a szakadárok körbezárták volna a várost védő ukrán egységeket, mint ahogy azt állítják.  

A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy jelentős közlekedési csomópont, vasúton köti össze Donyecket, Luhanszkot, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donu városát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik