Nagyvilág

Vatikáni pénzügyminiszter: nem szabad lopni és pénzt pazarolni

vatikán rendőr (vatikán, svájci gárda, rendőr, )
vatikán rendőr (vatikán, svájci gárda, rendőr, )

A pápai állam gazdasági működésének nemcsak a hatékonyságot, hanem a becsületességet is szem előtt kell tartania - hangoztatta egy friss interjúban George Pell bíboros, a vatikáni pénzügyi csúcsminisztériumnak számító Gazdasági Titkárság elnöke, aki már 1,4 milliárd eurót "talált", amelyet a vatikáni hivatalok nem tüntettek fel saját mérlegükben.

Az ausztrál bíboros a Corriere della Sera című olasz napilap szombati számának adott interjúban kijelentette, hogy a Vatikán pénzügyi-gazdasági működését az ő vezetésével nem csupán azzal a céllal alakítják át, hogy a pápai állam egyszerűbben és hatékonyabban végezze tevékenységét. A kidolgozás alatt levő új gazdasági irányelvek becsületességre és átláthatóságra törekednek. “Hogy világosan fogalmazzak: nem szabad lopni és nem szabad pazarolni a pénzt” – hangsúlyozta Pell bíboros. Hozzátette: “Ha jól végezzük a munkánkat, több pénz marad az egyháznak feladatai elvégzésére, a szegények és a szenvedők segítésére.”

A 73 éves bíborost Ferenc pápa tavaly februárban nevezte ki az akkor létrehozott Gazdasági Titkárság élére, amelynél a korábban számtalan különböző vatikáni hivatal hatáskörébe tartozó gazdasági-pénzügyi feladatok összpontosulnak. George Pell pénteken Ferenc pápa és a bíborosi kollégium előtt mutatta be a Gazdasági Titkárság eddigi munkáját.

A vatikáni pénzügyminiszterként számon tartott Pell bíboros elmondta, hogy az utóbbi egy év alatt 1,4 milliárd eurót talált, amelyet a vatikáni hivatalok nem tüntettek fel kimutatásaikban. A bíboros hangoztatta, hogy nem törvénytelen összegről van szó, hanem megtakarításokról, amelyeket a vatikáni hivatalok “nehéz időkre” félretettek. Az összeg, amelyről eddig senki nem tudott, belekerül a Vatikán idei mérlegébe.

A bíboros elmondta, hogy ez a pénz mentőöv lehet, mivel a következő tíz év alatt a pápai államnak 700-800 millió eurót kell kifizetnie az egykori vatikáni egyházi és laikus alkalmazottak nyugdíjaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik