Nagyvilág

Irán meggondolta magát a diplomáciai botrány miatt

iran-usa(210x140).jpg (irán, usa)
iran-usa(210x140).jpg (irán, usa)

Visszakozott az ázsiai ország, és az USA-ból kitiltott ENSZ-nagykövetjelölt helyett új személyt neveztek meg a posztra.

Álláspontját megváltoztatva új ENSZ-nagykövetet jelölt Irán, amely tavaly keveredett diplomáciai vitába Washingtonnal, amiért az megtagadta a posztra eredetileg szánt Hamid Abutalebi beutazását az Egyesült Államokba.

Az új nagykövet, Golam Ali Kosru kedden adja át megbízólevelét Ban Ki Munnak, a világszervezet főtitkárának.
Pályafutása során Kosru már szolgált nagykövetként az ENSZ-nél és külügyminiszter-helyettes is volt.

Botrány lett belőle

Tavaly tavasszal diplomáciai botrány alakult ki Irán és az Egyesült Államok között amiatt, hogy utóbbi megtagadta Hamid Abutalebi beutazását, a politikus ugyanis diákként tagja volt annak a csoportnak, amely 1979-ben elfoglalta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét és 444 napig fogva tartotta a képviselet 52 alkalmazottját.

Akkor Barack Obama elnök aláírt egy jogszabályt, amely az olyan személyeket fosztja meg az amerikai beutazási engedélytől, akik kém- vagy terrorista tevékenységet folytattak az Egyesült Államokkal szemben vagy veszélyt jelentenek az amerikai nemzetbiztonságra. A törvény célja elsősorban Hamid Abutalebi beutazásának megakadályozása volt.

Irán akkor így reagált

Az iráni külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok magatartását, és azt hangsúlyozta, hogy Abutalebi az ország egyik legfelkészültebb diplomatája, aki korábban kapott már amerikai vízumot. Irán akkor azt mondta, az Egyesült Államok veszélyes precedenst teremtett, és megsértette a szuverén államoknak a világszervezetnél szolgáló küldöttek kinevezéséhez való jogát, és közölte, hogy nem jelöl mást a posztra.

Maga a diplomata korábban azt hangoztatta, hogy a teheráni túszdrámáért felelős csoportban való részvétele csupán fordításra és tárgyalásra korlátozódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik