Nagyvilág

Megkezdődött a nehézfegyverzet kivonása Ukrajnából

Fogolycsere is szerepel a megállapodásban, de azok nem számíthatnak kegyelemre, akik emberiesség elleni bűntettet követtek el.

Az ukrán katonák megkezdték a nehézfegyverek kivonásának folyamatát a kelet-ukrajnai válságövezetből – jelentette be pénteken Pavel Klimkin külügyminiszter. A tárcavezető elmondta: egyeztetnek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ).

A csütörtök hajnali minszki megállapodás érdekében az EBESZ ellenőrzi a tűzszünet betartását és a nehézfegyverzet kivonását, valamint a külföldi fegyveres alakulatok, haditechnikai eszközök, zsoldosok eltávolítását az érintett területről.

Klimkin elmondta: egyértelmű utasítást kapott a hadsereg arra is, hogy pénteken valamennyi foglyot engedjenek szabadon a másik fél által fogva tartottakért cserébe. A miniszter hangsúlyozta: nem részesülhetnek közkegyelemben azok, akik emberiesség elleni bűntettet követtek el.

A megállapodásban szerepel az is, hogy az ukrajnai hatalom decentralizációjának kérdését alkotmányreform keretében vizsgálják, de jogilag kötelező vállalást senki nem tett erre nézve. Ugyanakkor 2015 végéig hatályba kell lépnie a Donyeck és Luhanszk egyes részeinek különleges státuszáról rendelkező törvénynek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik