Nagyvilág

Gyanakvóak Putyinnal az európai vezetők

ukrajnai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna)
ukrajnai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna)

A csütörtöki uniós csúcs résztvevői és az ENSZ-főtitkár is arra hívták fel a figyelmet, hogy a tűzszüneti megállapodást ténylegesen és tartósan tiszteletben kell tartani.

„Korlátozott a bizalmunk Putyin elnök jóhiszeműségében” – értékelte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Minszkben megkötött megállapodást az ukrajnai válság rendezéséről. Az uniós vezetők részvételével tartott csütörtöki brüsszeli tanácskozás után Tusk azt mondta: a papírra vetett szavakat a gyakorlatba is át kell ültetni. Újabb, Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekről nem esett szó a csúcstalálkozón, az eddig meghozott szankciók érvényben maradnak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta: újraindítják az EU, Oroszország és Ukrajna közötti háromoldalú energiatárgyalásokat annak érdekében, hogy ne alakuljon ki olyan vita, amely a gázellátás biztonságát fenyegetné.

Angela Merkel német kancellár azt mondta: nem zárhatók ki az Oroszországgal szembeni további szankciós lépések, ha nem válik valóra a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás. A kancellár világossá tette, hogy újabb gazdasági szankciókra kerülhet sor, ha az orosz fél megszegi a minszki paktumot.

Eközben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte az ukrán válság rendezéséről szóló minszki megállapodást és felszólított minden érintettet, hogy a hétvégén kezdődő tűzszünet „tényleges és tartós” legyen. A világszervezet folytatja az emberi jogi és humanitárius helyzet alakulásának figyelését a térségben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik