Nagyvilág

Obama megtámadná az Iszlám Államot

A kongresszus beleegyezését kérte a hadsereg bevetéséhez.

Barack Obama elnök szerdán a kongresszus felhatalmazását kérte ahhoz, hogy bevethesse az amerikai hadsereget az Iszlám Állam ellen. Tizenhárom év óta ez az első eset, hogy az Egyesült Államok elnöke hasonló beleegyezést kért a honatyáktól – írja a CNN.

A kongresszusnak írt üzenetében Obama kifejti, hogy a tervezet szerint arra kapna jogot, hogy bizonyos körülmények között szárazföldi hadműveletek végrehajtására adjon engedélyt a hadseregnek, beleértve mentőakciókat és a terrorszervezet vezetői elleni különleges bevetéseket.

A tervezet leszögezi, hogy az Iszlám Állam rendkívüli veszélyt jelent a térség stabilitására és az Egyesült Államok nemzetbiztonságára is. A dzsihádisták által megölt amerikai személyeket is felsorolja.

A kongresszuson belül nagy támogatottsága van a tervezetnek, noha abban megoszlanak a vélemények, hogy mennyi jogkört kellene biztosítani az elnöknek. A republikánusok szerint jóval többre van szükség, mint amennyi az előkészítő iratban szerepel. „Ha le akarjuk győzni az ellenséget, átfogó stratégiára és széles körű felhatalmazásra van szükség” – mondta az alsóház elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik