Nagyvilág

Hollande és Merkel Minszkben találkozik Putyinnal és Porosenkóval

A német kancellár és a francia elnök eldöntötte, hogy elutaznak a fehérorosz fővárosba, hogy megragadják az utolsó esélyt a békére.

A párizsi elnöki palota közleménye szerint a két vezető “gyors helyzetértékelést tartott” reggel telefonon, eldöntötték, hogy elutaznak a fehérorosz fővárosba, hogy délután megbeszélést folytassanak Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnökkel.

 
Fotó: MTI 

Az Interfax ukrán hírügynökség jelentette, hogy a találkozót helyi idő szerint délután “körülbelül” 5 órakor (közép-európai idő szerint 16 óra) tartják meg Minszkben.

Laurent Fabius francia külügyminiszter nem sokkal a francia elnöki közlemény kiadása előtt azt mondta egy rádiónyilatkozatában, hogy előkészítetlensége ellenére valószínűleg megtartják a minszki találkozó, amelyben vasárnap állapodott meg a részt vevő négy vezető.

 
Fotó: MTI 

“Van néhány kérdés, amelyet nem sikerült tisztázni, de nagyon valószínű, hogy megtartjuk a találkozót, amely a szó szoros értelmében az utolsó esélyről szól” – mondta Fabius. Az úgynevezett kontaktcsoportnak a találkozót előkészítő ülésén nem tudtak megállapodni Kelet-Ukrajna státusáról, az ukrán határok sérthetetlenségét garantáló mechanizmusról, egy reménybeli tűzszünet feltételeiről, egy fegyvermentes övezet létrehozásáról és a fogolycseréről sem – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik