Nagyvilág

Bizalmat szavaztak az új görög kormánynak

Bizalmi szavazás után Görögországban - Ciprász (alekszisz ciprasz, görögország, )
Bizalmi szavazás után Görögországban - Ciprász (alekszisz ciprasz, görögország, )

Biztonságos többséggel kapta meg a felhatalmazást Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormánya a görög parlamentben. A kormányfő kész megtörni „a végtelen hitelek ördögi körét".

A kedd éjfél után tartott voksoláson a 300 fős parlamentben 162 képviselő szavazott a Ciprasz vezette, baloldali Sziriza párt és a jobboldali Független Görögök koalíciójával létrejött kormányra. Egy honatya nem volt jelen, 137-en nemmel szavaztak.

Nem lehet visszatérni a megszorításokhoz

Ciprasz a szavazás előtt tartott beszédében azt ígérte, hogy nem engedi Görögországot “visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába”. Csak tényleges gazdasági eredményekkel lehet “megtörni a végtelen hitelek ördögi körét” – fogalmazott. Kijelentette, hogy az új kormány nem fogja kérni a 240 milliárd eurós – hamarosan lejáró – mentőprogram kiterjesztését.

Hangoztatta viszont, hogy a görög adósságproblémára továbbra is európai uniós keretekben keresnek megoldást.

 
MTI/AP/Petrosz Jannakurisz
 

Az új kormányfő az elmúlt napokban – a csütörtökön tartandó EU-csúcstalálkozóra készülve – több uniós tagország vezetőjéhez ellátogatott, és megerősítette, hogy új hitelekről és új megszorítási programokról kormánya nem kíván tárgyalni, bár az említetteket nem tartalmazó új megállapodás megkötését nem zárta ki.

Államcsőd fenyeget

Ciprasz korábban már beszélt arról is, hogy kormánya saját (nem kívülről diktált) reformprogramot kíván indítani.

Médiajelentések emlékeztetnek arra, hogy újabb támogatás nélkül Görögországot államcsőd fenyegeti.

Görög kormányzati források kedden arról is nyilatkoztak, hogy – bár Athén egyelőre senkihez nem intézett ilyen irányú kérést – unión kívüli országok, köztük Kína és Oroszország is hitelt ajánlott Görögországnak.

Antonisz Szamarasz, a konzervatív ellenzék vezetője a keddi parlamenti vitában óva intette Cipraszt attól, hogy euróövezeti partnereivel viaskodni kezdjen. Azt is hozzátette azonban, hogy amennyiben az új kormány döntéseiben “felelősnek mutatkozik, több támogatást kaphat az ellenzéktől, mint gondolná”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik