Gazdaság

Lesz görög feltámadás

Gorog-valasztas-gyoztes-(210x140).jpg (görögország, )
Gorog-valasztas-gyoztes-(210x140).jpg (görögország, )

Majdnem teljesen engedne a görög kormány az európai döntéshozók és hitelezők követeléseinek abban a javaslatban, amit szerdán mutatnának majd be Brüsszelben – írta anonim hivatalnokokra hivatkozva a New York Times.

A terv szerint a görögök 70 százalékban betartanák a mentőcsomag feltételeit és le is hívnák a csomagból hátra lévő 7 milliárd eurót, amit korábban nem akartak elfogadni – írta az Index.

A trojka feltételei közül viszont a legszigorúbb megszorításokat nem hajtanák végre, ehelyett a világ fejlett gazdaságait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen kidolgozott reformokat vezetnének be.

A baloldali görög kormány győzelme után a görög bankokból elkezdett menekülni a tőke, az államkötvények kamata nyár óta a legmagasabb szintre, 21,74 százalékra emelkedett, az athéni tőzsde pedig 14 százalékkal esett hétfőn.

A mentőcsomag utolsó részlete mellett Cipraszék azt is kérni fogják a New York Times szerint, hogy a hitelezők fizessék be a görög kasszába azt a 1,9 milliárd euró profitot, amit a görög államkötvényeken kerestek, és kérni fogja, hogy a görög bankok feltőkésítésére szánt 11 milliárd eurót azok a rossz hitelek kezelésére használhassák el.

Ha a trojka belemegy a javaslatba, az ugyan valószínűleg valamekkora arcvesztéssel jár majd a Szirizának, viszont több időt hagy arra, hogy tárgyaljanak a hitelezőkkel arról, milyen feltételekkel finanszíroznák az országot a mentőcsomag után. Olyan megállapodást kellene például kötniük, ami mellett a kormány:

– az év végéig meg tudja emelni a legalacsonyabb nyugdíjakat,
– visszaállíthatja a szakszervezetek jogát a bérmegállapításban
– és a jelenlegi 586 euróról fokozatosan 751 euróra tudja emelni a havi minimálbért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik