Nagyvilág

Orosz kém ellen emeltek vádat

Az amerikai bíróság elé állított férfit az amerikai alternatív energiaforrások és az orosz bankok elleni szankciók érdekelték.

Kémkedés céljából való összeesküvés és kémtevékenység miatt emeltek vádat egy New Yorkban elfogott orosz bankár és két, Oroszországban tartózkodó társa ellen. Az ügyészség szerint Jevgenyij Burjakov, az állami Vnyesekonombank New York-i képviselője, valamint két diplomata, Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja az orosz külföldi hírszerző szolgálat számára dolgozott.

2012 januárja óta próbáltak információkat szerezni arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok milyen szankciókkal tudná sújtani az orosz bankokat és az amerikai alternatív energiaforrásokról is értesüléseket gyűjtöttek az orosz hírszerzés számára. Másokat is megpróbáltak beszerezni.

A feljelentés szerint Burjakov be nem jelentett külföldi ügynökként tevékenykedett, a társai pedig közreműködtek ebben, ez mindannyiuk esetében tíz évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. A találkozók tucatjairól áll rendelkezésre bizonyíték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik