Nagyvilág

Kivégeztek egy bányamágnás maffiacsoportot Kínában

Az ellenlábas bandából legalább nyolc emberrel végeztek, így mind a bányamágnás maffiavezéren, mind a bűnszövetkezetének négy tagján végrehajtották a halálos büntetést.

Liu Han a Sichuan Hanlong energiaipari konglomerátum elnöke volt az ország délnyugati részén elterülő Szecsuan tartományban. A csoportnak ausztrál és amerikai bányavállalatokban is vannak részvényei.

Ügyészek, rendőrségi tisztségviselők védelmére számítottak

Az illetékes ügyészek szerint a bányamágnás vezette bűnszövetkezet nagyon kiterjedt volt a tartományban, és a bányák mellett az ingatlankereskedelemben, az idegenforgalomban és a szerencsejáték-iparban is voltak érdekeltségei. A bandának több száz gépkocsija volt, köztük sok luxusmárkájú. Jó kapcsolatot építettek ki ügyészekkel és rendőrségi tisztségviselőkkel, ami miatt Liu és emberei sokáig védve érezhették magukat. Az ellenlábas bandák tagjai közül legalább nyolc embert agyonlőttek.

A Hupej tartománybeli Hszianning város középszintű bírósága nem közölte, hogy Liu Hant, fivérét, Liu Vejt és további három társukat mikor végezték ki, csak azt, hogy a halálos ítéleteket tavaly májusban mondta ki egy alsófokú bíróság, a vádlottak fellebbeztek, a fellebbezéseket augusztusban elutasították, majd a legfelsőbb bíróság jóváhagyta a verdikteket.

Hadjáratot hirdettek a korrupció ellen

A legfelsőbb népi bíróságnak minden halálos ítéletet felül kell vizsgálnia, és csak jóváhagyásával lehet azokat végrehajtani.

A bűnözőket annak a hadjáratnak a keretében tartóztatták le, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök hirdetett meg a korrupció ellen, és amelynek keretében számos magas rangú politikus és üzletember horogra akadt.

Liu 2011-ben egymilliárd eurós ajánlatot tett a Sundance Resources ausztrál bányavállalatra, amely el is fogadta azt, de a vétel meghiúsult, mert a kínai üzletember határidőre nem tudott megfelelő pénzügyi tervet bemutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik