Nagyvilág

Ukrajnából jelentjük: háború Debolcevóért

Ukrán harckocsi (ukrajna)
Ukrán harckocsi (ukrajna)

Bejutottunk abba az ukrán kisvárosba, ahova elvileg lehetetlen bejutni. Riport és képgaléria.

Debolczevó kisváros negyven kilométerre található Artyemovszktól. Itt húzódik jelenleg a frontvonal az ukrán hadsereg és a szakadár donyecki népköztársaság (DNR) milicistái között. Júliusban az ukrán hadsereg visszafoglalta Szlavjanszkot, Kramatorszkot és a Donbász régió nagyobb városait, egészen Luganszkig nyomultak előre, ahol orosz segítséggel a DNR csapatai megállították őket.

Jelen pillanatban a DNR csapatai offenzívában vannak, az orosz sajtó Debolcevót már úgy festi le, mint olyan várost, mely „harapófogóban van” és jelenleg lehetetlen bejutni. Ez nem igaz, nekünk pénteken és szombaton is sikerült bemennünk az intenzív Grád, Urágán, Szmercs, d30-as ágyúgépek tüzének dacára.

Pénteken az ENSZ közvetítésével létrejött négyórás tűzszünet alatt a várost elhagyta a civil lakosság jelentős része, az emberek menekültek, mert a bombázás átterjedt a lakóépületekre is. Debolcevó szombatra kísértetvárossá változott, bent jártunkkor Grád rakéták lőtték a város központját. A pusztulás szembeötlő a kisvárosban: döglött állatok hevernek az út közepén, melyet kiégett autók zárnak le, találatot kapott és lerogyott házak törmelékei borítják a járdát. A halottak temetetlenül hevernek.

.

Az ukrán hadsereg jelentős erőket csoportosított a kisvárosba és környékére, az ukrán tüzérség is folyamatosan ágyúzza a két oldalon álló DNR egységeket és fenntartják a városba vezető folyosót. Éjszaka legalább húsz Urágán rakétavető érkezett a közelben állomásozó csapatok erősítésére.

Az ukrán hadsereg 25. ezredének, a „Kijevi russz” főhadiszállására léphettünk be és készíthettünk fényképeket. A főhadiszállás 5km-re található a várostól. Szigorúan tiltva volt, hogy az ágyúzást fotózzuk, mert a parancsnokság attól tartott, hogy fényképeink elárulhatják a tüzérségi ütegek pozícióit. A folyamatos ágyúzástól megvadul állat és ember, csak az alkohol csillapítja a kéz állandó remegését.

Fotózhattuk a katonák szállását, egy magányosan álló és nem használ 23cm-es „zenit” üteget, páncélozott csapatszállítókat és a főhadiszállásnak használt néhai általános iskola termeit. Az iskola üvegei ki vannak törve a légnyomástól, az ember talpa alatt folyamatosan csikorognak az üvegszilánkok.

Fotó: Jászberényi Sándor

Neve elhallgatását kérő ukrán katonatisztek szerint az ukrán hadsereg semmilyen körülmények között nem akarja átengedni a Debolcevót a DNR csapatainak, ennek érdekében jelentős erőket csoportosított a térségbe.

Vasárnap hajnalban 170 teherautóból álló orosz konvoj lépte át a határt, ebből száz tartott Donyeckbe, a többi Luganszkba ment. Az orosz média és kormánykommunikációk szerint a konvoj humanitárius segélyt vitt a szeparatisták által ellenőrzött városokba, az ukrán katonai hírszerzés szerint nagy mennyiségű muníció és orosz hadieszköz érkezett a szeparatistáknak.

Az ukrán hadsereg órákon belül várja a DNR offenzíva kezdetét. Minden humanitárius segélyszállítmány után eddig ugyanis mindig offenzívába kezdtek a szeparatista csapatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik