Nagyvilág

„Nem hisszük, hogy Oroszországnak joga van ahhoz, amit művel”

vlagyimir-putyin(210x140).jpg (vlagyimir putyin, )
vlagyimir-putyin(210x140).jpg (vlagyimir putyin, )

Az orosz és az ukrán államfő, valamint az amerikai alelnök is elmondták véleményüket a konfliktusról. Porosenko orosz katonák ukrán területen talált okmányait mutatta be.

Oroszország nem készül senkivel sem háborúzni és kész mindenkivel együttműködni – jelentette ki szombaton Vlagyimir Putyin Szocsiban, az oroszországi Független Szakszervezetek Szövetségének kongresszusán.

Az államfő kifejtette, hogy szerencsére nem folyik háború Oroszország ellen, de úgy véli, létezik olyan törekvés, hogy „véglegesítsék az elmúlt évtizedekben kialakult világrendet”, melyet „egyetlen feltétlen hatalommal rendelkező vezető irányít, aki azt hiszi, neki mindent szabad, mások viszont csak azt tehetik, amit ő megenged nekik”.

Putyin elismerte, hogy a szankciók károkat okoznak Oroszországnak, de szerinte senki nem jár jól velük. Úgy véli, egy olyan országgal szemben, mint Oroszország, ezek a szankciók nem lehetnek hatékonyak, de az országnak fokoznia kell az önállóságát, főleg a gazdaság terén.

Eközben a müncheni biztonságpolitikai konferencián Joe Biden amerikai alelnök azt mondta: Putyin túl sokszor ígért békét, de tankokat, csapatokat és fegyvereket küldött helyette Ukrajnába, ezért folytatják Ukrajna támogatását, de nem azért, hogy háborúra ösztönözzék az országot, hanem azért, hogy az meg tudja védeni magát. „Nem gondoljuk, hogy van katonai megoldás a válságra, de azt sem hisszük, hogy Oroszországnak joga van ahhoz, amit művel” – mondta Biden.

Petro Porosenko ukrán államfő ugyanitt azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktust nem befagyasztani kell, hanem megoldani. Szerinte a válság mindaddig megoldatlan marad, amíg országa nem kap politikai, gazdasági és katonai támogatást. Határozottan jelezte, hogy a megoldást nem szabad halogatni. „Mi saját függetlenségünkért és szuverenitásunkért harcolunk, de egyben Európa szabadsága és a világ biztonsága is kockán forog” – mondta.

Az ukrán elnök orosz katonák és tisztek ukrán területen talált okmányait emelte a magasba bizonyítékként arra, hogy orosz csapatok vannak jelen az országban – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik