Nagyvilág

Pszichológiai nehézségekkel küzdhet Putyin

vlagyimir-putyin(210x140).jpg (vlagyimir putyin, )
vlagyimir-putyin(210x140).jpg (vlagyimir putyin, )

Minisztériumi megrendelésre tanulmányozták kutatók az orosz elnök viselkedését és mozgását.

Az amerikai védelmi minisztériumnak dolgozó kutatók azt feltételezik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Asperger-szindrómában szenvedhet, autisztikus rendellenessége minden döntését befolyásolja – közölte a USA Today napilap csütörtöki számában.

A Pentagon kutatócsoportja Putyin és más külföldi vezetők mozgásmintáit tanulmányozta azzal a céllal, hogy ebből is következtetéseket lehessen levonni lépéseikről az amerikai politika számára. A szakértők szerint az orosz elnök neurológiai fejlődésében csecsemőkorában jelentős szakadás következett be, emiatt pszichikai nehézségekkel küzd mind döntéseinek kialakításában, mind magatartásában. Ezt főleg szélsőséges kontrollal kompenzálja, ami tükröződik döntéshozatali és kormányzati stílusában – áll a jelentésben.

Mivel agyi szkennelést nem áll módjukban a kutatóknak végrehajtani Putyinon, nem tudták konkrétan megerősíteni az Asperger-szindrómát, de autizmus-szakértőkkel megpróbálták elméletüket alátámasztani. Stephen Porges, az Észak-Karolinai Egyetem pszichiátria professzora azonban azt mondta: tartózkodna attól, hogy aspergeresnek nevezze az orosz államfőt, viszont viselkedése és arckifejezése alapján olyan személyiség, akit a nyilvános társadalmi környezet védekezésre késztet. Ezért azt javasolja, hogy az amerikai vezetők csendesebb környezetben, négyszemközt tárgyaljanak vele. Ez a tulajdonság mindenesetre az Aspergerre is jellemző.

Brenda Connors mozgásminta-kutató szerint Putyinban pszichikai problémái erős túlélési akaratot alakítottak ki. „Olyan ő, mint a dongalábú korcsolyázó, aki olimpiai versenyzővé vált” – mondta.

Az amerikai napilap a Pentagon dokumentumaihoz a tájékozódás szabadságára vonatkozó törvény alapján jutott hozzá. A lap úgy tudja, hogy a kutatócsoport ezen felül is több tanulmányt készített a védelmi minisztérium számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik