Nagyvilág

Közel harminc iszlamistát ölt meg az egyiptomi hadsereg

Legalább 27 szélsőséges fegyveressel végzett azegyiptomi légierő az utóbbi hónapok legátfogóbb hadműveletében, amelyet a Sínai-félsziget északkeleti részén tevékenykedő dzsihádisták ellen indítottak.

A támadássorozatot Apache típusú harci helikopterek hajtották végre, szorosan együttműködve a szárazföldön tevékenykedő különleges alakulatokkal. A források szerint a légierő el-Arís, a gázai határon fekvő Rafah és Sejk-Zuveid városok környékén lévő “terrorfészkekre” mért csapásokat. A támadások jellege miatt az iszlamisták veszteségeit illetően hangsúlyozottan csak becsült adatokról van szó. Az iszlamisták és a kormánycsapatok közti összecsapásokban két katona is életét vesztette – jelentette az MTI. 

Az al-Jóm asz-Szábe című napilap honlapján helyi beduin forrásokra támaszkodva arról számolt be, hogy a lakosság folyamatosan újabb információkkal látja el a biztonsági erőket a fegyveresek mozgásával kapcsolatban. Utóbbiak ezért saját ellenőrzőpontokat állítottak fel a környéket átszelő sivatagi utakon annak érdekében, hogy kiszűrjék a központi hatalommal együttműködő beduinokat. 

A régió felett folyamatosan vadászgépek és helikopterek köröznek, el-Arís utcáit titkosrendőrök pásztázzák, akik a kikötővárosban állítólag támadásra készen álló, “alvó” terrorsejtek után kutatnak – számolt be az al-Jóm asz-Szábe az észak-sínai biztonsági igazgatóság értesüléseire hivatkozva.

A legjelentősebbegyiptomi terrorcsoport, az említett régióban tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) az elmúlt hónapokban számos brutális kivégzésről jelentetett meg videofelvételeket, amelyeken árulással vádolt helyiekkel végeznek különös kegyetlenséggel.
    

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik