Nagyvilág

Szabadon engedik Egyiptomban az al-Dzsazíra egy másik újságíróját

Az egyiptomi-kanadai kettős állampolgárságú Mohamed Fahminak azonban az elnöki kegyelemért cserében le kellett mondania egyiptomi állampolgárságáról, amit mindeddig határozottan visszautasított.

John Baird kanadai külügyminiszter egy nappal azután beszélt erről a CBC kanadai televíziónak, hogy 400 nap börtön után elhagyhatta az arab országot az al-Dzsazíra ausztrál újságírója, Peter Greste. Fahmit, Greste-et és egy egyiptomi társukat 2013 decemberében tartóztatták le, és tavaly júniusban héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték Kairóban, azzal vádolva őket, hogy hamis hírek terjesztésével a megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló szervezetet, a Muzulmán Testvériséget támogatták.

Fahmi testvére, Adel Fahmi a CBC-nek elmondta, az egyiptomi hatóságok az elé a választás elé állították bátyját, hogy “vagy az álampolgárságáról vagy a szabadságról lemondania”.

Egy tavaly novemberi törvény értelmében Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő engedélyezheti az országban vád alá helyezett vagy elítélt külföldiek hazatérését. Megfigyelők az új törvényt közvetlen összefüggésbe hozták az al-Dzsazíra perrel, amely világszerte felháborodást keltett, és amellyel kapcsolatban maga Szíszi is beismerte, hogy “nagyon negatív hatással van az országra”.

A három újságíró elleni szigorú ítéletet megfigyelők a pánarab hírcsatornának otthont nyújtó Katar és Egyiptom közti politikai ellentétekkel magyarázták. Míg Murszi elmozdítását Egyiptomban hivatalosan forradalomként ünneplik, addig azt Katar államcsínynek minősítette, és feltétlen támogatásáról biztosította az azóta betiltott Muzulmán Testvériséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik