tüntetés athénban (tüntetés)
Nagyvilág

Tüntetéshullám Görögországban

Ezrek vonultak csütörtökön a görög főváros, Athén utcáira, hogy az Európai Központi Bank (EKB) előző napi döntése ellen tiltakozzanak.

“Nem hagyjuk magunkat megzsarolni, nem félünk, győzni fogunk” – ezzel a jelmondattal demonstráltak a görög parlament épülete előtt összegyűlt tiltakozók, akik azt rótták fel Mario Draghi EKB-elnöknek, hogy Angela Merkel német kancellár “játszmáját” folytatja.

Előző nap az EKB növelte a mindössze néhány napja megválasztott, Alekszisz Ciprasz vezette görög kormányra gyakorolt nyomást. Az EKB kormányzótanácsa szerdán úgy döntött, hogy február 11-től nem fogad el magas kockázatú, bóvli kategóriába sorolt görög állampapírokat fedezetként refinanszírozási műveleteiben. Ez azt jelenti, hogy a görög bankok nem juthatnak forrásokhoz az EKB rendes hitelezési tevékenységének résztvevőiként. Döntését a testület azzal indokolta, nem biztos, hogy Athén megszorítási és reformprogramjának ellenőrzését sikeresen el lehetne végezni.

Forrás: Europress Fotóügynökség

A kormányzótanács ugyanakkor jóváhagyta a görög nemzeti bankhoz befutott sürgősségi likviditásnyújtási kérelmeket. Egy nagyon bőkezű keret meghatározásával az EKB biztosította, hogy a görög bankok – legalábbis a következő hetekben – fenn tudják tartani fizetőképességüket, és biztosítani tudják a görög állam finanszírozását a rövid futamidejű kincstárjegyek megvásárlásával.

A Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) január 25-én azzal az ígérettel nyerte meg a választásokat, hogy újratárgyalja a nemzetközi hitelezők által a dél-európai országnak juttatott segélycsomag feltételeit, és megszünteti a görög társadalomnak súlyos nehézségeket okozó megszorítási politikát.

A NERIT görög televízió csütörtökön arról számolt be, hogy hasonló tüntetések zajlottak az ország több városában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.