Nagyvilág

„A megszorítások politikája kudarcot vallott”

Alekszisz Ciprasz (Alekszisz Ciprasz)
Alekszisz Ciprasz (Alekszisz Ciprasz)

Az új görög miniszterelnök európai körútjának keddi állomásán, Rómában azt hangoztatta, hogy Európának nem kell félnie Athéntól, nem akar megosztottságot, amikor új megállapodásra törekszik az adósságáról, és nyitott az alternatív megoldások irányában.

Alekszisz Ciprasz az olasz kollégájával, Matteo Renzivel folytatott találkozó után tartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a Görögországra kényszerített megszorítások politikája kudarcot vallott. Görögország olyan új tervet akar, amelyhez nincs szükség újabb kölcsönökre az európai adófizetőktől, miközben vissza tudja fizetni a korábbi adósságokat. A jelenlegi irány követése sokkal nagyobb veszélyekhez vezet – jelentette ki.

Nem kell félnetek

“Az európai állampolgároknak és európai hitelezőknek nem kell félniük az új görög kormánytól, inkább attól kell tartaniuk, hogy folytatódik ez a zsákutcás politika… amely felfújja az adósságot, és előbb vagy utóbb újabb kölcsönökkel kell finanszírozni” – mondta.

“Európának változásra van szüksége, összetartásra és növekedésre a félelem és bizonytalanság politikája helyett” – hangsúlyozta.

Matteo Renzi úgy vélekedett, hogy “adottak a feltételek a görög kormány és az európai intézmények megállapodására a görög adósságról. Ez erős meggyőződésem” – mondta.

Ne csak a szigorról beszéljenek

“Szükség van ugyanakkor Itáliában és Görögországban egyaránt a strukturális reformok folytatására” – tette hozzá. Közölte: Róma kész meghallgatni a jogos görög követeléseket és javaslatokat, és “maximális támogatást ajánl Ciprasznak a kétoldalú együttműködés területén és minden fórumon”.

Renzi egyetértését hangoztatta görög kollégájával a megszorítások politikája kapcsán, és kijelentette: “ugyanazon a nyelven beszélnek”. “El kell érni Európában, hogy a növekedésről beszéljenek és ne csak a szigorról. Jogos odafigyelni a számokra, de nagyobb növekedésre, több kultúrára és kutatásra van szükség” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik