Nagyvilág

Szijjártó: Európa és Oroszország együttműködésén kell gondolkodni

Ha mindenki betartja a kelet-ukrajnai tűzszünetről szóló megállapodást, akkor el kell gondolkodni azon, miként lehet újraépíteni Európa és Oroszország együttműködését.

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt Brüsszeli tárgyalásain. Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásával kapcsolatban a legfontosabb magyar cél és törekvés Magyarország energiabiztonságának a szavatolása a hosszú távú gázmegállapodás ez év végén történő lejárta után is – emelte ki a miniszter.

Szijjártó mások mellett Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója vezetőjével találkozott. Kettőjük megbeszéléséről magyar újságíróknak beszámolva a miniszter fontosnak nevezte, hogy a fehérorosz fővárosban kötött megállapodás teljesülése esetén uniós részről dolgozzák ki az oroszokkal az európai érdekeknek megfelelő, a nemzetközi jog, illetve egymás kölcsönös tiszteletén alapuló együttműködés módozatait. Szijjártó – mint elmondta – támogatásáról biztosította a német kormány azon felvetését, hogy az EU lépjen kapcsolatba az Oroszország által létrehozott nemzetközi együttműködési szervezettel, az Eurázsiai Gazdasági Unióval. 

A miniszter kifejtette európai néppárti tárgyalópartnerének – aki egyébként bajor politikus -, hogy Magyarország a közép-európai energiabiztonság ügyét “európai felelősségi körbe tartozó kérdésnek” tartja.

Szijjártó Péter lapunknak is beszélt az ukrán válsággal kapcsolatos magyar álláspontról, illetve Putyin közelgő budapesti látogatásáról, ezzel összefüggésben pedig az energiabiztonság kérdéséről. A miniszterrel készített nagyinterjúnkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik