Nagyvilág

Amerika nem akarja felfegyverezni Ukrajnát

ukrán-amerikai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna, )
ukrán-amerikai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna, )

Modern technológiára lenne szükségük a kormányerőknek, hogy megvédhessék magukat az oroszokkal szemben.

A Die Welt című német lapnak Petro Porosenko ukrán elnök elmondta: az elmúlt napok eseményeinek arra kell ösztönöznie a NATO-t, hogy több támogatást nyújtson Ukrajnának, egyebek közt korszerű védelmi fegyverek szállításával, hogy képesek legyenek megvédeni magukat az agresszor Oroszországgal szemben. Hangsúlyozta, hogy békét akarnak, de a békét is meg kell védeni, ehhez erős hadseregre van szükség.

Joe Biden amerikai alelnök a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva kizárta, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának. „Semmiképp nem áll érdekünkben egy katonai eszkaláció” – mondta Biden, hozzátéve, hogy továbbra is halált nem okozó eszközök, golyóálló mellények, éjjellátó készülékek és kommunikációs berendezések szállítására korlátozzák a segítségnyújtást.

Biden elmondta: Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását és területi épségét, a tét pedig nem kevesebb, mint Európa biztonsága.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a nyugati újságírókkal tartott nem hivatalos találkozóján szerdán azt mondta: elegendő Kalasnyikovjuk van, de csúcstechnológiára lenne szükségük – távközlési eszközökre, elektronikus zavaróállomásokra, most ugyanis a szakadárok képesek lehallgatni a kormányerők kommunikációját és ennek alapján lőni az ukrán állásokat. Ilyeneket azonban még soha nem használtak, így kiképzésre is szükségük lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik