Nagyvilág

Horvátország megvétózza a szerb EU-csatlakozást egy törvény miatt

A horvát kormány nem járul hozzá, hogy Szerbia csatlakozzon az EU-hoz, amíg Belgrád nem von vissza egy kifogásolt törvényt.

Egy olyan törvényről van szó, ami lehetővé teszi, hogy azokat is bíróság elé állítsanak, akik nem Szerbiában követték el az adott bűncselekményt. Mindezt Zoran Milanovic miniszterelnök jelentette ki a kormányülésen.

A vitatott törvény lehetővé teszi, hogy Szerbiában többek között feltételezett háborús bűnösöket ítéljenek el Boszniában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására elkövetett bűncselekményekért.

Az Európai Unióban meghatározott szabályai vannak az igazságszolgáltatási együttműködésnek és az elfogatóparancsnak – magyarázta Milanovic, hozzátéve: ezek egyértelmű szabályok, és a kifogásolt szerbiai törvény ellentmond ezeknek. Ezért felszólította Belgrádot, hogy helyezze hatályon kívül a vitatott törvényt. 

Orsat Miljenic igazságügyi miniszter bírálta Szerbiát, amiért, mint mondta, “mini” haditörvényszéket akar létrehozni a volt Jugoszláviában elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, és arra törekszik, hogy a központja legyen ezeknek a törvényes eljárásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik