Nagyvilág

Sem Szerbia, sem Horvátország nem követett el népirtást

Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának ítélete szerint. Az indoklás alapján egyik országnak sem sikerült bizonyítania, hogy a másik fél népirtást kivetett el.

“A bíróság elveti Horvátország keresetét. Horvátországnak nem sikerült bizonyítania, annak szándékát, hogy teljes mértékben vagy részben megsemmisítsék a horvát népet” – mondta Peter Tomka, a bíróság elnöke. A szerb keresettel kapcsolatban azt mondta, még ha bizonyított lenne is a horvát vezetőség szándéka, hogy megtisztítsa az országot a szerbektől, arra nincs bizonyíték, hogy a cél lakosság fizikai megsemmisítése lett volna.

Az ítéletet abban a perben született, amelynek keretében Szerbia és Horvátország népirtással vádolja egymást az 1991 és 1995 közötti időszakra vonatkozóan. A Magyar Szó Online cikke szerint az ítélethirdetéssel egy 1999-ben kezdődött folyamat zárult le. Ekkor vádolta meg ugyanis Horvátország Szerbiát népirtással, amelyet az egykori Jugoszlávia és a Jugoszláv Néphasdsereg egységei követtek el horvát területen. Erre válaszlépésként Szerbia tíz évvel később viszontkeresetet nyújtott be, amelyben a horvát erőket a Knini Krajina területén a szerbek ellen elkövetett népirtással vádolták meg az 1995-ös Vihar hadművelet idején és azt követően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik