Nagyvilág

Drónnal ölték meg az egyik al-Kaida-vezért

jemen(430x286).jpg (jemen)
jemen(430x286).jpg (jemen)

Elismerte a nemzetközi terrorhálózat jemeni ága csütörtökön, hogy egyik vezetőjük életét vesztette egy január 31-i dróntámadásban Jemen déli részén.

A terrorszervezet Twitter-oldalán jelentette be, hogy Sejk Hárisz an-Nadari a január 31-i dróncsapás négy halálos áldozata között volt. Nadari január 10-én videoüzenetben üdvözölte a Charlie Hebdo munkatársai ellen elkövetett gyilkosságokat, és további támadásokat ígért Franciaországban.

A dróntámadásról először jemeni törzsek számoltak be. Öt nap alatt ez volt a második ilyen csapás az Egyesült Államok részéről, amit megfigyelők úgy értékelnek, hogy Washington eltökélt szándéka az al-Kaida elleni légi támadások folytatása az ország zavaros politikai helyzete ellenére.

A fővárosban, Szanaában az Irán által támogatott síita húszi lázadók vették át az ellenőrzést, és Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt januárban lemondatták. Hádi, aki az Egyesült Államok egyik fő szövetségesének számított a terrorizmus elleni harcban, 2012-ben amerikai támogatással került hatalomra.   

Barack Obama amerikai elnök január 25-én közölte, hogy a jemeni hatalmi vákuum nem fogja befolyásolni az arab országban folytatott terrorizmusellenes műveleteket. A Fehér Ház jelezte, hogy Hádi távozása után is kész folytatni Jemennel a szoros együttműködést az al-Kaida ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik