Nagyvilág

Politikai földindulás Jemenben

Lemondott a jemeni kormány (jemen, )
Lemondott a jemeni kormány (jemen, )

A kormány és az államfő is benyújtotta lemondását, de utóbbit a parlament nem fogadta el.

Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő lemondásában a húszi felkelőkre utalva azt írta: nem tudja ellátni a feladatot, amelyre megválasztották, mert “egyes szereplők nem voltak hajlandóak felelősséget vállalni azért, hogy Jement kivezessük a politikai válságból”. “Bocsánatot kérek a parlamenttől és az emberektől, de zsákutcába kerültünk” – közölte az elnök.

A politikushoz közel álló források szerint Hádi azután szánta el magát a lemondásra, hogy a húszi fegyveresek saját embereik kinevezését követelték az elnöki hivatalba és a védelmi minisztériumba, illetve arra próbálták rávenni az államfőt, hogy tartson tévébeszédet az emberek megnyugtatására.

 
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Azonban az al-Arábíja hírtelevízió, valamint az AFP és a Hszinhua hírügynökség is úgy értesült, hogy a parlament nem sokkal az elnök bejelentése után azonnal elutasította Hádi lépését, és nem fogadta el az elnök lemondását. A törvényhozás elnöke rendkívüli ülést hívott össze péntekre, hogy megvitassák az utóbbi napok eseményei nyomán kialakult belpolitikai káoszt.

A nap folyamán benyújtotta lemondását Háled Bahah miniszterelnök kormánya is. A kormányfő hangsúlyozta, hogy “nagyon bonyolult körülmények között” viselte a hivatalt, és kabinetjével amiatt köszön le, mert “nem akar része lenni annak, ami történik vagy történni fog”. A kormányszóvivő “véglegesnek” nevezte a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik