Nagyvilág

Új helyzetet teremthet a szakadárok légicsapása Ukrajnában

Szu-25(960x640).jpg (repülőgép, )
Szu-25(960x640).jpg (repülőgép, )

A luhanszki szakadárok állításuk szerint saját katonai repülőgépet vetettek be, míg Kijev szerint ez a precedens lehetőséget ad majd az ugyanilyen orosz gépeknek bevetésére.

Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok állításuk szerint a szárazföldi csapatok légi támogatására használt Szu-25-ös csatarepülőgépet még tavaly júliusban zsákmányolták az ukrán hadseregtől. Kijevben ugyanakkor nem zárják ki, hogy a szakadárok az orosz légierő lehetséges támadásait készítették elő bejelentésükkel.

Valóban megsemmisítették a légierőt?

“A szakadárok ezzel alapot teremtettek arra, hogy orosz Szu-25-ös csatarepülőgépeket vethessenek be később Donyeck és Luhanszk megyékben” – kommentálta a közleményt Julij Mamcsur ezredes, ukrán parlamenti képviselő, a Krím félszigeten lévő Szevasztopol tőszomszédságában lévő belbeki légitámaszpont egykori ukrán helyőrségének volt parancsnoka.

 
Fotó: Wikipédia 

A múlt hónap végén Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők egy különleges műveletben megsemmisítették a szakadárok légierejét, összesen hat repülőgépet és négy Mi-24-es harci helikoptert.

Két ukrán katona esett el egy nap alatt

Szeleznyov szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt két ukrán katona esett el, és 18 megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Közben az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat jelentette, hogy újabb 309 civilt, köztük 15 gyereket sikerült kimenekíteni a harcok sújtotta településekről. Közülük 188-at Debalceve környékéről a kormányerők által jó ideje visszafoglalt, így biztonságos Donyeck megyei Szlovjanszkba, illetve Artemivszkbe szállítottak, 121-et pedig a harcok sújtotta Luhanszk megyei városokból, köztük Popaszna, Liszicsanszk és Sztanicja Luhanszka településekről menekítettek a megyében lévő, ukrán fennhatóság alatt álló Szeverodoneckbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik