Nagyvilág

Amerikai fegyverek érkezhetnek Ukrajnába

ukrán katonák (ukrán katonák)
ukrán katonák (ukrán katonák)

Obamának komoly aggályai vannak, ugyanakkor egyre súlyosabb a kelet-ukrajnai helyzet. Az elnök tanácsadója szerint a szankciók tűnnek a legjobb eszköznek az oroszok ellen.

Javelin tankelhárító rakéták, kézi lőfegyverek és lőszerek Ukrajnába szállítását mérlegeli az amerikai kormány – írta keddi számában a Wall Street Journal.

Az amerikai lap szerint a Pentagon már régóta javasolja, hogy halált okozó eszközök is kerülhessenek az ukrán kormányerőknek nyújtott támogatásba, de a Fehér Ház vonakodott ettől, mert inkább a súlyos konfrontáció elkerülésére törekedett. A kelet-ukrajnai harcok kiújulása miatt azonban ismét mérlegelik a lehetőséget. A Fehér Ház és a katonai vezetés vitájának középpontjában az a dilemma áll, hogy a halált okozó védelmi fegyverek a szakadárok támogatásának csökkentésére vagy növelésére ösztönzik-e Vlagyimir Putyint.

Az elnök tanácsadói a WSJ információi szerint még a héten megvitatják ezt a kérdést, John Kerry külügyminiszter pedig csütörtökön Kijevbe látogat. Obama elnök a fegyverszállítások lehetőségét még a döntés előtt meg akarja vitatni az európai vezetőkkel, így Angela Merkel német kancellárral is, aki jövő hétfőn utazik Washingtonba. Ő Budapesten Orbán Viktorral egybehangzóan kijelentette, hogy nem kíván fegyvert szállítani Ukrajnába.

Az amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, Ben Rhodes a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a fegyverszállítás nem oldja meg az ukrajnai konfliktust, továbbra is a szankciók tűnnek a legjobb eszköznek arra, hogy nyomást gyakoroljanak a szakadárokat támogató Oroszországra.

Petro Porosenko ukrán államfő kedden kijelentette, hogy nincs kétsége afelől, hogy az Ukrajnának történő fegyverszállításra lehetőséget teremtenek az Egyesült Államokban és más partnereiknél, mert meg kell tudniuk védeni magukat. Kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az oroszbarát szakadárokkal ellentétben betartották a minszki megállapodásokban foglalt kötelezettségvállalásokat, beleértve a tűzszünetet.

Porosenko megjegyezte, hogy Ukrajnában is vannak fegyvergyártó üzemek, de nincs elegendő idő arra, hogy beindítsák a tömeggyártást, ezért kell ezen a területen együttműködést kialakítaniuk külföldi partnerekkel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik