Nagyvilág

Rendkívüli hideghullám sújtja Spanyolországot

Spanyolország hideghullám (Spanyolország hideghullám, időjárás, heves eső, szél, hó)
Spanyolország hideghullám (Spanyolország hideghullám, időjárás, heves eső, szél, hó)

Az elmúlt három év legerősebb hideghulláma érte el Spanyolországot, hótakaróba burkolva az ország kiterjedt területeit.

Barcelonában szerdán több tonna sót szórtak ki az utak jégmentesítésére. Sajtójelentések szerint ennek ellenére a katalán nagyváros egyes kerületeiben – elsősorban a magasabban fekvő részeken – összeomlott a közlekedés.

Katalóniában, Madridban, Andalúziában és az ország sok más részén is fontos főútvonalakat zártak le. Az egyébként rendkívül pontos AVE szupergyorsvonat több mint félórás késéssel közlekedett. Mallorcán és Ibizán a következő napokban várhatóan szünetelni fognak a turisták körében népszerű hajókirándulások a négy méteres magasságot elérő hullámok és az óránként 90 kilométeres sebességű szél miatt.

A spanyol meteorológiai intézet az ország 50 megyéjéből 27-re figyelmeztetést adott ki havazás, heves esők, lavinák, földcsuszamlások, rendkívüli hideg és erős hullámzás veszélye miatt. A hőmérséklet egyes hegyvidéki területeken mínusz tíz Celsius-fokig, a középső és a keleti országrész városaiban sok helyütt mínusz öt fokig csökkent, jelentette az MTI.

A hét végére még erősebb lehűlés várható. Az előrejelzések szerint a hideghullám a jövő hét első felében is markában fogja tartani Spanyolországot.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik