Nagyvilág

Fontos várost foglalhattak el az orosz szakadárok Kelet-Ukrajnában

A Reuters brit hírügynökség helyszínen lévő tudósítóinak meglátása szerint a kelet-ukrajnai szakadárok szerdán teljesen a hatalmukba kerítettek egy stratégiailag fontos várost, Vuhlehirszket.

A település elfoglalása az oroszbarát szeparatisták előrenyomulásának egyik alapvető célja volt, ahogy néhány más város is az.

Az ukrán hadsereg egyik szóvivője egyelőre azt állítja, hogy Vuhlehirszk még mindig nem jutott a szakadárok kezére. A Reuters tudósítói viszont azt tapasztalták, hogy a város területének 60 százalékán háborítatlanul közlekedhettek és semmi jelét nem látták olyan résznek, amelyet az ukrán hadsereg ellenőrzött volna. A szakadárok járőröznek a városban hangoskodva, tüzérségi állásokat alakítanak ki Debalceve támadásához.

Debalceve és környéke beékelődik a szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe, rajta vezet át a két megyeszékhelyet, Donyecket és Luhanszkot összekötő két országút egyike, emellett fontos vasúti csomópont is ezért stratégiai jelentőségű. A szakadárok hadművelete Debalceve és a környékbeli városok, így Vuhlehirsz visszafoglalására néhány napja kezdődött, a donyeckiek dél felől, a luhanszkiak északról támadják az ukrán haderőt. Vuhlehirszk stratégiai fontosságát az adja, hogy egy magaslaton fekszik, ahonnan tűz alá lehet venni Jenakijeve városát és Debalcevét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik