Nagyvilág

Élve áshattak el több ezer macskát Vietnamban

Vietnami csempészcicák (macska, cica, vietnam, ketrec, )
Vietnami csempészcicák (macska, cica, vietnam, ketrec, )

A Kínából becsempészett állatokat a rendőrség egy héttel korábban foglalta le. A cicákat éttermekbe szánták, ételnek.

A vietnami rendőrség még előző hét kedden foglalt le egy, a hivatalos megfogalmazás szerint „három tonna élő macskát” szállító teherautót Hanoi egyik utcáján – jelentette a helyi sajtó. A 30 éves sofőr a rendőröknek elmondta: az állatokat Kínából csempészte be az országba, és a macskákat éttermek kapták volna meg, de nem azért, hogy egerekre vagy patkányokra vadásszanak. A cicákat ugyanis ételnek szánták.

 Embertelen körülmények között, zsúfolt ketrecekbe zárva szállították a húsukért csempészett macskákat
Fotó:Europress 

A rendőrség akkor azt közölte, hogy az cicákkal „a jogszabályokat szerint járnak el”. Ami azt jelenti, hogy meg kell azokat semmisíteni. Az AFP francia hírügynökség érdeklődésére szerdán egy névtelenül nyilatkozó rendőr elmondta, hogy a lefoglalt cicákat elásták. A rendőr elmondása szerint addigra már „több” macska elpusztult. Azt nem akarta megmondani, hogy hány cica volt még életben, amikor eltemették őket.

Egy helyi állatvédő szervezet közlése szerint erős a gyanú, hogy a több ezer macska nagy részét élve ásták el. Elmondásuk szerint hiába kértek a helyi hatóságoktól vizuális bizonyítékokat arról, hogy pontosan mi lett a sorsuk. Az AFP cikke szerint a Vietnamba becsempészett élő állatoktól – mint például a csirkéktől – rendszeresen ezzel a módszerrel szabadulnak meg.

 A cicák nagy részét feltehetően élve ásták el a vietnami hatóságok
Fotó:Europress 

Vietnamban törvény tiltja a macskahús fogyasztását, de ennek ellenére a főváros környékén több helyen is máig fogyasztanak cicákból készült ételeket. A vietnami Than Nien News cikke szerint a macskacsempészet nem számít újdonságnak az országban, de az utóbbi években egyre több ilyen eset történik.

Szintén nagy gondot okoznak a macskatolvajok is, akik házi kedvenceket lopnak el, hogy éttermeknek adják el az állatokat. Csakúgy, mint a kutyákat is: a Than Nien News oldalán az elmúlt hetekben több olyan hír is megjelent, amelyben dühös emberek kutyatolvajokat lincseltek halálra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik