Nagyvilág

Megölt két újságírót 1973-ban, most ítélték el

Egy chilei bíró hét év börtönre ítélte Pedro Espinoza nyugállományú katonatisztet, aki felelős Charles Horman és Frank Teruggi amerikai újságírók 1973-ban bekövetkezett haláláért.

A két amerikait Augusto Pinochet tábornok puccsa után ölték meg. A chilei igazságszolgáltatási szervek közlése szerint a nyugállományú dandártábornok jelenleg is egy santiagói börtönben raboskodik, miután több ízben elítélték őt az emberi jogok ellen elkövetett bűncselekményekért, köztük az 1973. szeptember 11-én megbuktatott Salvador Allende elnök külügyminiszterének, Orlando Leteliernek 1976-os washingtoni meggyilkolásáért, amelynek Espinoza volt a kitervelője.

Az ellene meghozott újabb ítéletben a bíró arra kötelezte a chilei kincstárat, hogy fizessen 315 ezer dollár kártérítést a két meggyilkolt amerikai újságíró családjának. Az újságíró és forgatókönyvíró Hormant – akinek meggyilkolása ihlette Constantin Costa-Gavras rendező Eltűntnek nyilvánítva című filmjét – 1973. szeptember 17-én tartóztatták le chilei ügynökök, és “felforgató cselekményekkel” vádolták őt meg, amiért elítélte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA Allende-kormány ellen folytatott tevékenységét.

Hormannak a koncentrációs táborrá és kínzóközponttá alakított santiagói stadionban veszett nyoma, s holttestét egy évvel később a chilei főváros központi temetőjének egy tömegsírjában találták meg.

Az akkoriban 24 éves egyetemista Teruggi, aki FIN címen az Egyesült Államokban terjesztett baloldali hírlevelet, 1973. szeptember 21-22. között tűnt el.

Az amerikai titkosszolgálatok ügynökei jelentéseikben mindkettejüket “szélsőséges tevékenységgel” vádolták.

Emberi jogi szervezetek adatai szerint az 1990-ig tartó Pinochet-dikatúra idején a chilei hatóságok több mint háromezer embert öltek meg és mintegy 38 ezret kínoztak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik