Nagyvilág

Könnygáz és vízágyú a tüntető diákok ellen

Iskolások és egyetemi hallgatók vonultak fel Chile fővárosában. A szervezők szerint 80 ezren, a belügyminisztérium szerint csak 25 ezren vettek részt a demonstráción.

Santiagóban iskolások és egyetemi hallgatók tízezrei vonultak az utcára, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki az oktatási reform lassúsága miatt. A demonstráció békésen zajlott mindaddig, amíg néhány tucatnyi, arcát kendővel eltakaró fiatal el nem kezdett jelzőlámpákat és -táblákat rongálni, gyújtogatni és köveket hajigálni a helyszínen tartózkodó rendőrökre, ők könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megfékezni a rendbontó tömeget.

A demonstráció szervezői szerint a santiagói felvonuláson mintegy 80 ezer diák vett részt, de a belügyminisztérium 25 ezerre taksálta a számukat. A demonstráció fennakadásokat okozott a belváros forgalmában. Ez volt a harmadik, nagy tömegeket megmozgató diáktüntetés Santiagóban az elmúlt egy év alatt.

Az oktatási reform véghezvitele volt a tavaly márciusban hatalomra került Michelle Bachelet államfő legfőbb választási ígérete. Jelenleg is a parlament alsóháza előtt van egy, az oktatási reform részét képező törvénycsomag, de a diákok szemlátomást türelmetlenek, és demonstrációikkal akarnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy gyorsítsa fel az oktatás átalakításának folyamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik