Nagyvilág

Katonákat késeltek megy egy zsidó központnál

késelés nizzában (késelés, nizza, )
késelés nizzában (késelés, nizza, )

A támadót elfogták - közölte a francia rendőrség. 

Megsebesített késsel egy férfi két katonát kedden a dél-franciaországi Nizzában, akik a terrorfenyegetettség miatt járőröztek zsidó létesítmények előtt – közölte a rendőrség és a helyi prefektúra.

A támadás Nizza belvárosában, a zsidó konzisztórium helyi képviselete és egy zsidó rádió, a Radio Shalom közelében történt, ahol három katona járőrözött. Közülük egyikük a karján, egy másik katona pedig az arcán sebesült meg könnyebben. Egyikük sincs életveszélyben. A feltételezett támadót a rendőrök előállították, az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Philippe Pradal, a város alpolgármestere, aki azonnal a helyszínre sietett, elmondta: a támadónál két kés volt, de csak az egyiket használta. A rendőrök egy járókelő és a közelben található villamosmegálló dolgozói segítségével fogták el a késelőt. Christian Estrosi, Nizza polgármestere, parlamenti képviselő “rendkívül erőszakosnak” nevezte a támadást és “nagyon komoly szankciókat” kért az előállított személy ellen.

A városvezető az I-télé hírtelevíziónak azt mondta, hogy a támadónál megtalálták a személyi igazolványát. Abból tudható, hogy 30 éves, Moussa Coulibalynak hívják. Családneve megegyezik a január eleji párizsi terrortámadások egyik elkövetője, Amedy Coulibaly vezetéknevével. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a két férfi ugyanazon család tagja-e. A Coulibaly mindestre nagyon gyakori vezetéknév a mali származású családokban.

A támadónak a polgármester szerint már volt dolga a rendőrséggel, miután az egyik helyi tömegközlekedési járművön megtámadta a vezetőt. Egyelőre az sem ismeretes, hogy labilis idegállapotú személyről vagy pedig terroristáról van szó. Estrosi azt is megemlítette, hogy a belvárosi térfigyelő kamerák rögzítették a támadást, a felvételeket már vizsgálják a hatóságok.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A támadóval utazót is elfogták

A rendőrök egy második embert is őrizetbe vettek a késeléssel kapcsolatban. Az illető nem vett részt a támadásban, de együtt látták a támadóval egy villamoson néhány perccel a késelés előtt.

A nizzai polgármester a France Info hírrádióban elmondta, hogy Coulibalytól a villamoson egy ellenőr hiába kérte a jegyét, nem volt nála. A férfi kifizette a jegy árát, de a személyi igazolványát nem volt hajlandó megmutatni, hanem hirtelen leszállt a járműről és a katonák felé indult.

Az I-télé úgy értesült, hogy a támadót néhány nappal ezelőtt a török hatóságok toloncolták haza az isztambuli repülőtérről. Január 28-án a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén, Ajaccióban szállt fel egy Törökországba tartó repülőgépre. Azzal hívta fel magára a határőrség figyelmét, hogy csak egy irányba szóló jegye volt, visszautat nem tervezett. Miután ezt a határőrség jelezte a titkosszolgálatoknak, azok értesítették a török társszerveket, amelyek a férfi azonnali hazatoloncolásáról döntöttek. Coulibalyt hazatértét követően kihallgatták a francia titkosszolgálatok, de a férfi semmilyen olyan információval nem szolgált, amely miatt eljárás indulhatott volna ellene.

“Ugyanolyan természetű, mint az előzőek”

Maurice Niddam, a nizzai zsidó konzisztórium elnöke szerint ez a támadás “ugyanolyan természetű, mint az előzőek”. A vallási vezető a januári párizsi merényletekre utalt.

A január 7. és 9. között elkövetett iszlamista támadásoknak 17 áldozatuk volt: tizenketten a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merényletben vesztették életüket, Montrouge-ban egy rendőrnőt lőttek le, egy párizsi kóser boltban elkövetett túszejtés során pedig négy zsidó túszt végzett ki az egyik dzsihadista.

Haim Korsia, nizzai főrabbi gyors felépülés kívánt a megsebesített katonáknak és jelezte, hogy feletteseiknél tájékozódni fog az állapotukról.

A párizsi terrortámadásokat követően a megerősített biztonsági intézkedések keretében több mint 10 ezer katonát mozgósítottak Franciaországban “az érzékenynek tekintett helyszínek” védelmére, elsősorban zsidó és muzulmán vallási helyek, oktatási és sajtóvállalkozások közelében, valamint a pályaudvarokon, repülőtereken és a tömegközeledési járműveken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik