Nagyvilág

Életveszélyben az orosz egyház pópái Ukrajnában

Az orosz anyaegyház fensőbbségét elismerő pápákat ítéltek halálra távollétükben, és az egyház 15 temploma teljesen megsemmisült a támadásokban – hívta fel a figyelmet Kirill pátriárka.

Az egyházfő a Moszkvában kezdődő püspöki tanácskozást megnyitva közölte, tudomására jutott, hogy ukrajnai ortodox (az orosz anyaegyház fensőbbségét elismerő) pópákat megfenyegettek, sőt egyeseket “távollétükben halálra is ítéltek”. Legalább tíz pópáról van szó – tette hozzá.

 
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Az orosz ortodox egyházfő azt mondta, hogy “azokban az (ukrajnai) régiókban, amelyekben a nacionalista csoportosulások a legaktívabbak, vandalizmusra, templomégetésre is sor került, és vallások, valamint nemzetiségek közötti gyűlölködést szító röplapokat is terjesztettek”. Csak a donyecki és a horlivkai püspökség területén több mint 60 ortodox templomban keletkeztek károk, és ezek közül több mint 15 teljesen megsemmisült. Olyan esetek is voltak, amikor mise közben érte a belövés a templomot, és hívők, valamint papok haltak, illetve sérültek meg a támadásban.

Három ortodox pópa is életét vesztette Délkelet-Ukrajnában a fegyveres összecsapások következtében. Az ukrajnai nacionalisták pedig több papot megvertek, és erőszakot alkalmazva vallatták őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik