Nagyvilág

Meghalt Zselju Zselev

Bulgária első demokratikusan megválasztott elnöke, a kommunistaellenes ellenzék egykori vezetője hetvenkilenc éves volt – halálhírét pénteken közölte a politikus családja.

A hírt az elnöki hivatal is megerősítette, de a halál okát nem közölték. “A társadalom mindig megtartja emlékezetében és nagyra becsüli Zselev hozzájárulását a demokratikus fejlődéshez és Bulgária európai útjához” – mondta a parlament pénteki ülésén Cecka Cacseva házelnök. A képviselők egyperces csenddel emlékeztek meg a konzervatív politikusról, aki 1990-től 1996-ig volt Bulgária elnöke.

A másként gondolkodó, filozófus-tanár végzettségű Zselev 1964-ben belépett a Bolgár Kommunista Pártba, de a következő évben  kizárták, mert doktori disszertációjában Lenin több elméletét bírálta. Több évig volt munkanélküli, a rendszer elszigetelte.

A fasizmus című könyvét 1982-ben, a megjelenése után három héttel betiltották, mert a bolgár kommunista államot a második világháború idején regnáló fasiszta rezsimhez hasonlította benne.

1989-ben kezdett el aktívan politizálni, megalapította a magát “a glasznoszty és a peresztrojka védelmezőinek” nevező klubot, amely akkor gyakorlatilag a totalitárius rendszerrel szembenálló erőket tömörítette. Todor Zsivkov kommunista diktátor 1989-ben történt menesztése után létrehozta a Demokratikus Erők Szövetsége elnevezésű jobboldali pártot, amelynek az elnöke is volt. Ő volt a bulgáriai rendszerváltó kerekasztal-tárgyalásokon részt vevő ellenzéki erők első vezetője.

1990. augusztus 1-jén a parlament megválasztotta köztársasági elnökké, majd az 1992-es első közvetlen elnökválasztáson újraválasztották. 1997 januárjában létrehozta a nevét viselő alapítványt, amely a fiatalok demokratikus szellemű nevelését tűzte ki céljául – írta a 24 Csasza című bolgár napilap internetes oldalán.

Zselju Zselev 1991 áprilisában járt hivatalos látogatáson Magyarországon. Találkozott Göncz Árpád köztársasági elnökkel, Antall József miniszterelnökkel és Szabad Györggyel, az Országgyűlés elnökével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik