Nagyvilág

Rendőr lövése miatt halt meg az egyik sydney-i túsz

Tuszejtes-Sydney-ben(210x140).jpg (sydney, )
Tuszejtes-Sydney-ben(210x140).jpg (sydney, )

Visszapattanó rendőrségi lövedék végzett az egyik tússzal a tavaly decemberben Sydney belvárosában lezajlott túszejtő akcióban, amikor a hatóságok fegyverrel rohamozták meg a Lindt Chocolate Café kávézóját, hogy véget vessenek a tizenhat órán keresztül tartó túszdrámának - mondta csütörtökön az ügyet vizsgáló ausztrál esküdtszék előtt Jeremy Gormly ügyvéd.

Tavaly december 15-én a metropolis zsúfolt üzleti negyedében egy magányos túszejtő akcióban Man Harun Monisz tizenhét túszát tartotta fogva a Lindt Chocolate Café kávézóban, s a túszdrámának végül a rendőrség fegyveres ostroma vetett véget. Az incidensben két túsz és az elkövető is életét vesztette.

Monisz helyi idő szerint délelőtt lépett be a kávéházba, majd rendelt egy bögre forró csokoládét, utána pedig egy csésze teát. Fél órával később arra kérte a személyzetet, hogy tolják el az asztalokat, és hívják oda hozzá Tori Johnson üzletvezetőt, akit ezután Monisz arra kényszerített, hogy adjon utasítást egyik alkalmazottjának az ajtó bezárására. Ekkor Monisz felállt, mellényt vett magára, és azt kiáltotta: “Ez támadás. Bomba van nálam”.

Egy férfit kivégzett a túszejtő

A rendőrségi ostrom idején 38 éves Katrina Dawson ügyvédet egy kemény felületről visszapattanó rendőrségi lövedék hat darabkája találta el. Az egyik szilánk egy fő véreret talált el testében, és a nő nem sokkal azután eszméletét vesztette – mondta Gormly. A nő később meghalt.

A másik halálos áldozattal, a 34 éves Johnsonnal Monisz végzett. A túszejtő megparancsolta a férfinak, hogy térdeljen le a padlóra, majd egy rövidre vágott csövű vadászpuskával tarkón lőtte. Johnson azonnal meghalt – magyarázta az ügyvéd. Gormly hozzátette, az üzletvezető kivégzését végignézte az ausztrál rendőrség egyik mesterlövésze, és ezt követően döntöttek úgy a kommandósok, hogy megrohamozzák a kávézót.

A Lindt Chocolate Café területén kibontakozott decemberi túszdráma részleteinek felderítésére indított esküdtszéki vizsgálat első napja zajlott le csütörtökön. Gormly figyelmeztetett arra, hogy az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján rekonstruálta a történteket, beszámolója egyelőre nem végleges.

A bírósági kivizsgálással párhuzamosan az ausztrál kormány ugyancsak nyomozást indított annak kiderítésére, hogyan juthatott fegyverhez Monisz, és hogyan dönthettek úgy az ausztrál hatóságok, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezi a volt felesége meggyilkolásának ügyében, amelyben az iráni férfit bűnrészességgel vádolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik