Nagyvilág

Mesterlövészek is védik Merkelt budapesti látogatása alatt

Német kommandósok, a tetőkről mesterlövészek, közvetlen környezetében pedig 15-20 öltönyös testőr ügyel majd Angela Merkel német kancellárra hétfői budapesti látogatása során.

Merkel gépe dél körül száll le Ferihegyen, a Lisz Ferenc repülőtér légterét és környékét folyamatosan ellenőrzik. A kancellár Budapesten a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik, majd az Andrássy Gyula Egyetemen folytatódik a programja, végül a Dohány utcai zsinagógát keresi fel. Mintegy hatórás itt-tartózkodása alatt a magyar terrorelhárítók, a rendvédelmi és titkosszogálatok teljes erővel dolgoznak Merkel védelmén.

“A Terrorelhárítási Központ munkatársai már megkezdték azoknak az épületeknek az ellenőrzését, amelyek Merkel programjainak közelében vannak, például azon az útvonalon is, ahol elhalad majd konvoja az egyetemről a Dohány utcai zsinagógáig. A rendőrök a lakásokba becsöngetnek, az irodaházakat is átfésülték. Pontosan regisztrálják, melyik ingatlanból milyen kilátás nyílik az útvonalra. Lesznek olyan lakások, amelyek lakóitól csak annyit kérnek, hogy csukják be ablakaikat a delegáció elhaladásának időpontjában. Egyes ingatlanok ablakait kívül figyelik majd, mesterlövészek lesznek a tetőkön. Ám olyan lakás is lesz, ahol az adott rövid időszakra kénytelenek lesznek elviselni egy-egy nyomozó társaságát” – tudta meg a Blikk.

A lapnak Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő azt mondta, létezik vészforgatókönyv arra az esetre, ha valamilyen fenyegetettségről érkezne hiteles informáci. Merkel védelmét egyébként Németországban is megerősítették, mivel az országban a közelmúltban számoltak fel dzsihádista sejteket. 

Renkívül szigorúan ellenőrzik az újságírókat is a kancellár látogatása alatt. A szigorú regisztráció és a személyes adatok mellett nagy felbontású portréképet is előre kell küldeni az akkreditálásához. A sajtó munkatársait a helyszíneken is igazoltathatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik