Belföld

Orbán kiábrándult Amerikából?

Orbán Viktor retorikájában volt már oroszellenes és Amerika-barát, és voltak konfliktusai az oroszokkal és az amerikaiakkal. Mindez sokat megnagyaráz a közelgő Merkel- és Putyin-látogatás előtt.

“A kormányfő első ciklusa óta egyre kevésbé találja az összhangot az Egyesült Államokkal, amit mostanra Amerika-fóbiának is fordítanak egyesek” – írja a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő elemzésében Feledy Botond külpolitikai szakértő. A cikkből a válasz.hu közölt rövid előzetest.

A szakértő emlékeztet arra, hogy első miniszterelnöksége idején, 2001-ben Orbán nem találkozott négyszemközt George W. Bush amerikai elnökkel egyesült államokbeli útján. Ellenzéki évei alatt retorikájában is oroszellenes volt, akkor meg Amerika-barátsága miatt bírálták.

Ugyanakkor volt konfliktusa az oroszokkal is, elég a 2008-as nyári esetre gondolni, amikor is éles hangon kikelt ellene az orosz nagykövet. Azt mondta, hogy a fideszesek „az amerikai neokonzervatívok zsebéből prédikálnak”. Orbán korábban az Európai Néppárt atlanti kapcsolatokért felelős alelnöke volt, amit az akkori, oroszbarát magyar kormánypolitika ellen használt fel. 

“A miniszterelnök amerikai kiábrándulása az utóbbi időben fokozódott, s ez az érzelem megmagyarázhat sok mindent a Putyin- és Merkel-látogatásokkal kapcsolatban” – írja Feledy Botond az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik