Nagyvilág

Meghalt egy hírhedt svéd kém

stig bergling (stig bergling, )
stig bergling (stig bergling, )

Stig Bergling a hetvenes években a Szovjetuniónak szolgáltatott ki fontos katonai titkokat, és a lebukása után megszökött a börtönből - közölte csütörtökön a stockholmi sajtó.

Bergling a svéd rendőrség biztonsági szolgálatában és a hadseregben is dolgozott, és több ezer titkos dokumentumot adott át Moszkvának a svéd fegyverzetről és védelmi rendszerekről, amelyeket azután súlyos kiadások árán át kellett szervezni, illetve építeni.

Izraelben, 1979-ben fogták el. Hazájában életfogytiglani börtönre ítélték, de1987-ben megszökött, amikor engedélyezték neki a felesége meglátogatását. A rendőrök a lakóépület bejáratát őrizték, mialatt ők a hátsó ajtón át távoztak, kompra szálltak, és Finnországban eltűntek a nyomozó hatóságok elől. A szökés kikényszerítette a svéd igazságügyi miniszter lemondását.

A jelentések szerint a Szovjetunióban, Magyarországon és Libanonban bujkált, de 1994-ben a honvágya miatt váratlanul hazatért, és folytatta büntetése letöltését. Kegyelemmel szabadult1997-ben. Egy stockholmi idősotthonban halt meg 77 éves korában, január 24-én – írta a Dagens Nyheter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik