Nagyvilág

Újabb orosz kém bukhatott le Varsóban

Szerdán egy magas rangú lengyel tisztet, most egy civilt tartóztattak le. Hivatalosan nem erősítették meg, hogy Oroszország számára kémkedtek volna.

A Radio Zet úgy tudja, csütörtökön egy lengyel-orosz állampolgárságú jogászt tartóztattak le azután, hogy szerdán a lengyel hadsereg egyik magas rangú tisztjét vették őrizetbe ugyanezzel a gyanúval. A híradások szerint a nemzetvédelmi minisztérium épületében letartóztatott tisztet Oroszország javára folytatott kémkedéssel gyanúsítják.

A TVN24 csütörtökön közölte, hogy mindkét letartóztatás a katonai hírszerzés által összegyűjtött információk alapján történt. Egyes értesülések szerint mindkét eset az informatika területéhez fűződhet.

Andrej Seremet lengyel főügyész úgy nyilatkozott a TVP1 köztelevíziónak, hogy csütörtökön hallgatják ki mindkettejüket. Azt, hogy a külföldi hírszerzéssel való együttműködés gyanúja konkrétan Oroszországot érinti, nem erősítette meg. Seremet arra is kitérő választ adott, hogy a letartóztatott magas rangú tisztnek volt-e hozzáférése a nemzetvédelmi minisztérium kulcsfontosságú információihoz.

Az ügyet a katonai főügyészség és a varsói fellebbviteli ügyészség egyaránt vizsgálja. Szó lesz róla a lengyel parlament alsóháza, a Szejm belbiztonsági bizottságának pénteki ülésén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik