Nagyvilág

Türkmenisztánban betiltották a fekete autókat

Áder János a türkmén államfővel (áder jános, gurbanguli berdimuhamedov)
Áder János a türkmén államfővel (áder jános, gurbanguli berdimuhamedov)

Az Orbánnal is barátkozó ázsiai diktátornak most épp a fehér tetszik, ennyi az indok.

Hetek óta várakozik a vámon három autó Türkmenisztánban – két Toyota Corolla és egy Lexus, amit Dubaiban vásárolt egy forgalmazó. A hatóságok azonban hozzá se láttak a szokásos eljárásokhoz – írja honlapján egy türkmén emberi jogi szervezet. A vámosok nem mondták meg, mi a késlekedés oka, viszont azt hajtogatják a tulajdonosnak, hogy fehér autót kellett volna vennie, mert a fehér szerencsét hoz.

Az importőr elmondta, évek óta foglalkozik autók behozatalával Dubaiból és Németországból és mindig kitalálnak számukra valami szívatást, például gondolnak egyet és betiltják a színezett üveget. Most épp a fekete színre jutott eszükbe tilalmat bevezetni. Valószínűsíthető, hogy a fekete „védett szín” lett, ugyanis a rendőrök már nem állítják meg a fekete autókat.

A türkmén diktátor, Gurbanguly Berdimuhamedov egyébként júniusban járt hazánkban. A kormány a Lánchidat is türkmén zászlókba borította a tiszteletére, noha kedves elfoglaltsága újságírók és aktivisták lecsukatása, vagy épp kényszergyógykezelésre küldése, miközben a tankönyvek borítójáról is az ő arcképe köszön vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik