Belföld

Még a türkmén adóhivatallal is együtt fogunk működni

Türkmén zászlókba borult a Lánchíd annak örömére, hogy a világ egyik legsúlyosabb diktatúrájának vezetője hazánkba látogatott. Államközi együttműködésekről is megállapodtak.

Újságírókat és aktivistákat csukat le, vagy küld kényszergyógykezelésre Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén elnök apparátusa. Az országban durván cenzúrázzák az internetet, de még a dalszövegeket is, kínozzák a fogva tartottakat, a tankönyvek első oldalán a diktátor képe van.

Berdimuhamedovot szerdán a Sándor-palotában fogadta Áder János köztársasági elnök, aki a találkozó után az MTI-nek azt mondta, reméli, hogy bővülnek a két ország gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatai. Az országnak óriási földgáztartaléka van, de a gáz nem jut el Európába, mivel a korábban tervezett Nabucco gázvezeték nem valósult meg. Az ország területének hetven százaléka sivatag. „Sok a gáz, de kevés a víz” – ez adta a megbeszélés kereteit Áder szerint.

Az államfő azt is elmondta, hogy három éve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke fontos energetikai megállapodást kötött a türkmén elnökkel és reméli, hogy az EU ezt minél előbb elkezdi végrehajtani. Türkmenisztán ugyanis készen áll arra, hogy növelje az európaiak biztonságérzetét. Magyar cégek kapcsolódhatnak be az ázsiai ország infrastrukturális fejlesztéseibe, vízgazdálkodásába, élelmiszerellátásába, gyógyszeriparába, az oktatási és kulturális kapcsolatokat is fejlesztenék.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Gurbanguli Berdimuhamedov azt mondta, hogy Magyarország és Türkmenisztán politikai álláspontja sok tekintetben egyezik, mindketten fontosnak tartják a stabilitást és a biztonságot. Üzleti tanácsot hozna létre a kis- és középvállalkozások kapcsolattartásának segítésére. A szociális és ipari fejlesztésekbe magyar szakértőket vonnának be – mondta a türkmén államfő. Tervezik, hogy magyar kulturális napokat tartsanak Türkmenisztánban és a türkmén kultúra is megmutatkozzon Magyarországon. Berdimuhamedov hivatalos látogatásra hívta Ádert.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, valamint Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyi tárca államtitkára tudományos és kulturális, gazdasági, valamint külügyi megállapodást írtak alá türkmén kollégáikkal, továbbá megállapodást kötött az együttműködésről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a türkmén Állami Adóhivatallal.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik