Nagyvilág

Először szólalt meg az új amerikai nagykövet

Újra a párbeszéd, a megértés és az együttműködés felé kell terelni a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal - mondja Magyarország következő washingtoni nagykövete.

Szemerkényi Rékával a Heti Válasz készített interjút, ebből most egy rövid kivonatot hozott le a válasz.hu. Az új nagykövet úgy látja, negatív spirálba kerültek a magyar-amerikai kapcsolatok, ezért minden ügy torzan jelenik meg.

Együttműködés nem jön létre bizalom nélkül, “bizalom pedig nem jön a levegőből” – mondja Szemerkényi. Arra az újságírói felvetésre, hogy jönne, ha százmilliárdokért amerikai katonai helikoptereket vennénk, úgy reagál, nem lenne valódi bizalom az, amit csupán egy üzlettel érnénk el. „Jó kapcsolatrendszerünk van biztonságpolitikai téren, jól működik a gazdasági együttműködésünk is, a helikopterek beszerzése pedig egy önálló döntés. Ott a legelőnyösebb ajánlatot kell elfogadni” – teszi hozzá a washingtoni nagykövet, aki szerint helyes döntés volt Gripeneket választani 2001-ben az amerikai F-16-osok helyett.

Szemerkényi Réka helyesnek tartja, hogy a gazdaságdiplomácia kiemelt területté vált. Véleménye szerint helytelen az a következtetés, hogy az Oroszország elleni szankciókkal Európa veszít, Amerika pedig nyer. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik