Belföld

Valami nincs rendben a nagykövetünk körül

szemerkenyi-reka(210x140).jpg (szemerkényi réka)
szemerkenyi-reka(210x140).jpg (szemerkényi réka)

Szemerkényi Réka még nem utazott ki Amerikába – a külügy szerint még nem kapta meg a fogadó iratot, más források szerint viszont már régen birtokában van.

Míg az új amerikai nagykövet, Colleen Bell hétfőn megérkezett Budapestre, Szemerkényi Réka, Magyarország leendő washingtoni diplomáciai képviselője még el se indult Amerikába – írja a Népszabadság.

A lapot egy magas rangú külügyi forrása arról tájékoztatta, hogy Szemerkényi még nem kapta meg az Egyesült Államoktól az agrémant-t, az elfogadó okiratot. Diplomáciai forrásokból azonban úgy tudni, hogy az általános gyakorlat az, hogy az agrémant-t még azelőtt megkérik, hogy valakit hivatalosan is jelölnének nagykövetnek – így el lehet kerülni, hogy a küldő és fogadó ország, valamint a jelölt megalázó helyzetbe kerüljön, ha kifogás merülne fel a jelölttel kapcsolatban.

A Népszabadság értesülése szerint Szemerkényi már hónapokkal ezelőtt megkapta az amerikai hozzájárulást, így most teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi az igazság. Az amerikai félnek aligha fűződik érdeke az időhúzáshoz.

A HVG-nek kedden egy magas rangú kormányzati forrás azt mondta, ők „rózsacsokorral várták” Colleen Bellt, „mégpedig tövis nélkül”, ezért is érthetetlen számukra Szemerkényi várakoztatása, akinek szakmai felkészültségéhez kétség nem fér. Orbán állítólag azt tervezte, hogy január 31-ig megtörténhet a nagykövetcsere és Szapáry György visszatérhet Washingtonból.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik