Nagyvilág

Ez nem a kémek napja volt

elfogás (elfogás)
elfogás (elfogás)

Hétfőn bejelenetették három orosz kém lebuktatását és egy volt CIA-tiszt elítélését.

„Gazdasági és más értesülések” megszerzésén munkálkodó orosz kémek lebuktatását hozta nyilvánosságra hétfőn New Yorkban az FBI és az igazságügyi minisztérium. Jevgenyij Burjakov, a Vnyesekonombank New York-i tisztségviselője, Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja New York-i lakosokat próbált beszervezni az orosz külföldi hírszerző szolgálat számára. Emellett megpróbáltak értesüléseket szerezni az orosz bankszektor ellen készülő amerikai szankciókról és az Egyesült Államok alternatív energiaforrásairól.

Burjakovot hétfőn Bronxban őrizetbe vették, a két másik gyanúsított pedig már elhagyta az Egyesült Államokat. A feljelentés szerint Burjakov be nem jelentett tisztségviselőként ténykedett Oroszország javára, társai pedig segítették ebben. A kémkedést találkozók tucatjairól készült felvételekkel, bizonyítékokkal tudják alátámasztani. A gyanúsítottak tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Eközben egy volt CIA-ügynököt is bűnösnek találtak kémkedésben. Jeffrey A. Sterling, a CIA volt ügynöke a The New York Times munkatársát avatta be egy olyan titkos művelet részleteibe, melynek célja az iráni nukleáris program akadályozása volt. A 47 éves férfi több évi szabadságvesztésre számíthat. Az ügyészek annak ellenére sikerrel jártak az ügyben, hogy James Risen kétszeres Pulitzer-díjas újságírót nem tudták rávenni forrásának feladására.

Sterling a CIA Iránnal foglalkozó osztályán dolgozott, az Egyesült Államokba menekült iráni hírszerzőket irányította. Risen a Sterlingtől szerzett értesüléseket 2006-ban megjelent könyvébe is beleírta – a műben szerepel, hogy a CIA tévedésből a teheráni kémelhárítás tudomására hozta az Iránban beszervezett ügynökök névsorát, emellett az amerikai hírszerzés hibás információkkal igyekezett félrevezetni Iránt az atomfegyver összetevőiről, de ez a kísérlet visszájára sült el és épphogy megkönnyítette az irániak dolgát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik