Nagyvilág

Tízezrek az idegengyűlölet elleni koncerten

pegida-ellenes koncert németországban (németország, koncert)
pegida-ellenes koncert németországban (németország, koncert)

Drezdában ingyenes koncertet szerveztek a tolerancia és a sokszínűség jegyében, válaszként az elmúlt hetek gyűlöletmegnyilvánulásaira.

A „Nyitott és sokszínű – Drezda mindenkié” elnevezésű rendezvényt azért hirdették meg, hogy megmutassák: Drezdát nem a PEGIDA eszméi uralják. A szélsőjobboldali kötődésű németországi szervezet október óta tart megmozdulásokat az iszlám jelenléte ellen és szigorú bevándorláspolitikát követelve.

A koncert legtöbb fellépője nem ejt szót a PEGIDA-ról, üzeneteik a toleranciát hirdetik, noha a Yellow Umbrella zenekar írt egy „Nem a PEGIDA-ra” című dalt, ami után a színpadon azt mondták: „nehéz párbeszédbe elegyedni velük, ha azt mondod, hogy a Föld gömbölyű, egy PEGIDA-s azt válaszolja, hogy az ő nézetei szerint nem az”.

A szélsőjobboldaliak eddigi legnagyobb rendezvényére 35 ezer fő gyűlt össze, a mostani koncerten ennél többen vannak jelen. Német sztárelőadók is vállalták, hogy színpadra állnak. A koncertek közt drezdaiak, menekültek és bevándorlók üzeneteit mutatják a kivetítőkön – tudósít a Deutsche Welle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik