Nagyvilág

Brutális hóvihar csap le Amerikára

havazás new yorkban (havazás, new york)
havazás new yorkban (havazás, new york)

„Menjenek haza. Maradjanak otthon. Komolyan” – közölte a kormányzat. New Yorkban le is tartóztatják, aki este 11 után az utakra merészkedik.

„Történelmi” hóvihar csap le hétfőn Amerika északkeleti részére, a kormányzati illetékesek nyomatékosan felszólítottak mindenkit, hogy térjenek haza. New York polgármestere, Bill de Blasio arra figyelmeztetett, hogy estétől fennakadások várhatóak a tömegközlekedésben is, az autók közlekedését pedig megtiltották este 11 órától, hogy a mentésben részt vevő járműveket ne akadályozzák.

A meteorológiai szolgálat, amely általában tartózkodik a jelzők használatáról, most „életveszélyesnek” és „történelminek” nevezi az éjszaka várható időjárási helyzetet. New York állam kormányzója vészhelyzetet hirdetett, a Nemzeti Gárdát is mozgósították. Connecticutban és Massachusettsben is hasonlóan cselekedtek – írja a CNN.

 Ez még messze csak a kezdet. Fotó: Europress

Az érintett államokban egy méternyi hó is eshet, amit akár száz kilométert meghaladó sebességű szél is követ. De Blasio polgármester azt mondta: „azt akarom, hogy mindenki megértse, hogy a város történetének egyik legnagyobb hóvihara vár ránk”. Ez nem alaptalan kijelentés, az eddig legnagyobbnak tartott 2006-os hóesésben nem egész 70 centi hó esett, a második legnagyobb havazás pedig 1947-ben volt, 60 centi körüli mennyiséggel.

A New York körüli repülőtereken a járatok 50-70 százaléka kimarad hétfőn, kedden még ennél is nagyobb fennakadásra számítanak. Az American Airlines hétfő délutántól törli minden járatát Philadelphiában, Bostonban és New Yorkban, a United Airlines pedig a keddi járatait is lemondta. Az Amtrak vasúttársaság igyekszik tartani a menetrendet, de folyamatosan felülvizsgálják a helyzetet.

Ezen a webkamerán élőben követheti, hogy hogyan éri majd el a hóvihar New Yorkot:

A CNN meteorológusai közölték: New York, Boston és Philadelphia körül hétfőn, helyi idő szerint délelőtt gyenge havazás kezdődött, ami délutántól egyre sűrűbbé válik, éjszaka pedig különösen nagy mennyiségű hó hullik le. A havazás kedden, egyes területeken szerdán is folytatódik.

A New Yorkiak megrohamozták az áruházakat. Patti Peretti a CNN-nek azt mondta: felhívták fia iskolájából, hogy kedden nem lesz tanítás, ekkor vált világossá, hogy komolyabb lesz a helyzet, mint amilyennek gondolta. Egy nonprofit szervezet 475 szatyornyi élelmet és ivóvizet oszt szét az otthonukhoz kötött időseknek.

New York államban 1 806 hókotró áll készenlétben és több mint 126 ezer tonna útszóró sót raktároztak el. A Nemzeti Gárda is beszáll az utak tisztításába húsz járművel.

A kormányzat arra figyelmeztette az embereket, hogy töltsék tele járműveik üzemanyag-tartályát, vegyenek elég élelmiszert, készítsenek elő elegendő tüzelőanyagot és készüljenek fel arra, hogy akár napokig is áram nélkül maradhatnak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik