Nagyvilág

Menekülnek a behívó elől a kárpátaljai magyarok

ukrán katona (ukrán katona)
ukrán katona (ukrán katona)

Jó volna, ha a magyarországi politikusok önmérsékletet tanúsítanának – mondta az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke.

Ukrajnában minden 20 és 60 év közötti férfit behívhatnak katonának, aki teheti, az elbújik vagy menekül – írja a VS.hu. Szürte önkormányzatának munkatársa elmondta: tavaly harminc behívót vittek ki, de egy magyar sem vonult be. Aki ellenszegül a mozgósításnak, azt akár öt évre is börtönbe csukhatják. Az emberek viszont szolidárisak – az önkormányzati dolgozó azt mondta, ő sohasem visz munkahelyre behívót, mert ott valószínűleg megtalálná a címzettet. A behívók közül Kárpátalján csak minden negyedik-ötödiket sikerül kézbesíteni, mert a hozzátartozók azt állítják, hogy a címzettek külföldön tartózkodnak.

Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a kárpátaljai magyarság helyzetéről elmondta: mostanában hallgatólagos megállapodás van az ukránok és a magyarság között. A magyarok nem emlegetik az autonómiát, Kijevben pedig szemet hunynak a kettős állampolgárság felett – fejtette ki, hozzátéve, hogy jó lenne, ha a magyarországi politikusok önmérsékletet tanúsítanának. A Krím elszakítása és a kelet-ukrajnai harcok közepette az ukránok szemében az autonómiatörekvés vörös posztó, a magyar szándékot nem tudják a háborús helyzetben különválasztani a szeparatizmustól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik