Nagyvilág

Előre hozott parlamenti választások kezdődtek Görögországban

Görög választás (görögország, választás, )
Görög választás (görögország, választás, )

A görög belpolitika meghatározó eseményét a nemzetközi pénzpiacok is fokozott figyelemmel kísérik.

A mintegy 10 millió választópolgárnak arról kell döntenie, adjanak-e még egy esélyt az ország nemzetközi hitelezői által elvárt kemény megszorító politika bevezetéséért felelős Antonisz Szamarasz kormányfő kabinetjének, vagy vegye át a stafétabotot Alekszisz Ciprasz pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza).

A görög belpolitika meghatározó eseményét a nemzetközi pénzpiacok is fokozott figyelemmel kísérik, mivel Ciprasz az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalásáért és a görög adósság egy részének elengedéséért száll síkra.

A közvélemény-kutatási eredmények a Sziriza győzelmét vetítik előre. A legutolsó adatok szerint a baloldali párt hat százalékponttal előzi meg a Szamarasz vezette Új Demokráciát. A Sziriza a szavazatok 32,2 százalékára számíthat, míg a konzervatívok támogatottsága 26 százalék körüli.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint vasárnap reggel 6-kor nyitottak, és este hat óráig tartanak nyitva. Az előzetes eredmények este nyolc óra körül várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik